Hai...
Jumpa makanan kegilaan baru..hikhikhik..sambal bilis rangup, keluaran sambal biliscious. Kelas nama sambal bilis ni sekelasss rasa dan kerangupannya..
First try kat rumah kak ipar, sedap sangat sambal ni buat makan dengan nasi. nasi dan sambal bilis ni je pun boleh makan nasi bertambah-tambah..huhuuhu.
Kami di Kelantan ni, jarang buat sambal bilis pedas dan rangup macam ni. Selalu nya orang belah-belah selangor, johor suka la makanan macam ni. kami ni sekadar sambal bilis yang makan dengan nasi lemak tu adalah.
Penah try buat sambal bilis rangup ni, tapi tak menjadi. ikan bilis nya rangup kejap je, lepas simpan semalaman dah lemau..mungkin tak tau teknik dia kot. ada yang cakap gaul sambal dengan ikan bilis goreng bila sambal tu dah kering dan sejuk, baru la ikan bilis tak lemau.
Yang aku buat dulu, bila tumis sambal dah nak kering, aku masukkan ikan bilis yang dah siap goreng dalam kuali yang ada sambal tu, goreng atas api sekejap lepastu angkat.
Tapi rasa macam teknik ni salah je, sehari bilis rangup la lepas tu lemau. mungkin next time buat nak try sejukkan sambal tumis tu dulu, lepastu baru gaul dengan ikan bilis. harapnya menjadi la..
Yang sambal biliscious ni harga ni aku tak pasti, kalau berminat dan nak tahu detail lagi tentang produk ni sila la tengok fb diorang. serious sedap sangattt...
LOVE,
Mcdaa.
No comments:
Post a Comment