Hai semua...
Kali ni nak share cara buat bawang goreng jadi lebih rangup dan tahan lebih lama. Alkisahnya bermula masa hari raya baru-baru ni. Kakak ipar aku ni memang suka makan bawang goreng buar sendiri. Kalau ada bihun sup ke, mee kuah ke apa-apa je lah yang nak dimakan, mesti dia akan goreng bawang merah dulu pastu baru la boleh makan.
Selama hidup dekat 30 tahun dah ni..opsss...hihi. Aku tak pernah pun nak suka dengan bawang goreng. Kalau kat kedai beli nasi goreng awal-awal dah pesan jagan letak bawang goreng sebab aku memang tak suka okeyy..
Tapi hari tu entah macam mana rasa nak mencuba bawang goreng yang kak ipar aku buat tu, macam wonder pun ada jugak. Apa la yang best sangat bawang goreng ni. Bila makan, ehh ehh macam sedap pulak. Baru angkat dari kuali panas-panas dan macam fresh la jugak..tu yang jadi sedap kot. Last-last aku makan gitu je bawang goreng tu.
Terus dah macam kemaruk nak makan bawang goreng pulak dah. Hahaha... Esok nya terus aku buat sendiri untuk aku makan. Nak buat macam kudapan, sebab tengah excited gila dengan bawang goreng kann..hihi. Teringat pulak yang aku pernah jumpa kat fb ada resepi yang letak tepung untuk bagi dia rangup dan tahan lama. Aku try buat dan alhamdulillah menjadi. Memang rangup dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Memang buat khas untuk makan dia je..
Resepinya:
Bawang merah sebanyak yang korang nak
Mayang halus
dah siap mayang, masukkan 2-3 sudu tepung beras
Adun sepaya tepung tu menyalut bawang yang dimayang
Goreng
Siap!
Serius, bagi aku memang sedap sangat sebab rangup je bila kunyak bawang ni. Tapi masa menggoreng tu kena perhati betul-betul la. Bila dah kuning tu kena cepat-cepat angkat takut nanti hangus, rasa pahit pulak.
Sekian...
LOVE,
Mcdaa.
No comments:
Post a Comment