Powered By Blogger

Sunday 9 October 2016

Nasi Briyani segera guna perencah Nasi Briyani Maggi

Hai...

Semalam diri ini terasa nak makan nasi briyani. tapi dengan kemalasan yang ada ni gagah kan jugak buat nasi briyani ni dengan jayanya. kebetulan kat dapur ada serbuk perencah Nasi Briyani Maggi yang dah lama beli tapi tak terbuat-buat maka semalam jadi la nasi briyani.

Nenek aku pulak jenis yang tak suka makan nasi yang ada banyak rasa rempah ratus ni, kalau boleh dia nak nasi tu sebetulnya nasi kosong gitu je. kalau nak tumis rempah bagai tu, memang dia langsung tak berminat..orang zaman dulu2 la katakan. sama jugak kalau dia punyi versi nasi kerabu, nasi kerabu dia cuma warna biru dari bunga je semata, kadang nak harum dia letak daun pandan. setengah tu diorang suka letak daun limau purut, yang ni pun nenek aku tak suka jugak. 

Mungkin zaman dia muda2 dulu penggunaan daun limau purut ni tak meluas kat kelantan ni kot. daun limau purut kan macam pengaruh dari Thai je bagi dia..huhu. apa-apa la nek.

Makanya, ditambah aku malas nak merenyehkan diri kat dapur dengan pelbagai penyediaan rempah ratus yang sememangnya akan ambik masa yang lama jadi perencah brand maggi ni jalan penyelesaiaannya. senang sangat kot, semudah A B C 1 2 3 je...
Ikut arahan kat plastik pembungkus tu, cuma tumiskan ayam dengan perencah nasi briyani. lepastu masukkan beras yang dah dibersihkan, masak nasi...siap. Dalam tak sampai 30 minit dah siap nasi. 

Sambil tunggu nasi siap tu, boleh la sediakan sambal udang dan acar. lupa nak snap gambar acar timun dan carrot. sebab simple je kan, dalam masa 30 minit dah boleh makan nasi briyani segera.
Tapi kalau penyediaanya dihujung minggu, boleh la buat yang rumit nya. tambah kari daging ke, kari ayam ke, tak pun ayam masak pedas pun sedap jugak makan dengan nasi briyani


Nasi briyani segera guna perencah maggi

  Ni la rupanya.


Senang kan, semudah A B C je kalau tiba2 teringin nak makan nasi briyani dikala lewat malam. Tak sempat nak sediakan bawang, rempah2 semua tu. guna perencah segera campak dah siap. untuk makan tekak sendiri boleh la, jamu keluarga pun boleh diterima. tapi kalau untuk buat jamu tetamu tu sebolehnya buat la ikut resepi yang asli. baru la berbaloi kalau tetamu berpuas hati. ni sekadar nak lepaskan keinginan tekak boleh la layan...hihi.


LOVE,
Mcdaa


No comments:

Post a Comment