Powered By Blogger

Tuesday, 25 October 2016

Ayam Roasted Panggang Madu simple


Hai....
Assalamualaikum....

Minggu lepas tunaikan hajat nenek yang nak masak pulut kuning dengan ayam panggang. Katanya dia berniat kalau cicit dia si farisha tu khatam al-quran jadi sebagai hadiah dia nak jamu budak2 lain yang mengaji sekali.

Jadi aku offer untuk masak ayam panggang yang super senang sangat-sangat tu.
Resepi ni simple je dan tak banyak bahan. yang penting rasanya sedap, cepat je licin bila kena serbu dengan budak2 tu.

Resepi ayam panggang simple ni;
1 ekor ayam
3 sudu madu
3 sudu gula
2 sudu garam
2 sudu minyak
blend kan 3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih.

Cara-caranya:
Cuci bersih ayam, lepas tu ketepikan dulu. Blend bawang dan campur sekali dengan semua bahan lain, madu, gula, garam jadikan macam pes perapan.
Ambik ayam, cucuk2 dengan garfu di seluruh badan ayam tu. supaya nanti perapan tu dapat masuk terus ke isi ayam. bila dah siap lumurkan ayam dengan sos perapan tu, rehatkan ayam tu dalam 30 - 45 minit sebelum sambung masak.
bila dah siap perap, jangan terus masukkan dalam oven.
Petua nak jimatkan masa dan cepatkan proses panggang ayam tu ialah masak ayam dalam kuali atas dapur dulu. lebih kurang 5 - 10 minit, kena selalu balik-balikkan ayam kat dalam kuali tu. kalau tak nak bagi melekat, boleh letak minyak 2 atau 3 sudu kat dalam kuali tu.
Agak-agak dah nampak isi ayam macam half cooked dah, baru la angkat dan masukkan dalam oven.
Bakar pada suhu 180c selama 45 - 50 minit atau hingga ayam betul-betul dah masak.










Ayam panggang makan dengan pulut kuning. disamping tu ada jugak rendang daging yang mak aku buat untuk makan dengan pulut. pulut ni tak lengkap kalau makan tanpa rendang, kena ada jugak baru umpphhh...hihi



LOVE,
Mcdaa.

No comments:

Post a Comment