Powered By Blogger

Thursday 5 January 2017

Resepi Bihun Sup Simple


Hai...

Makanan yang paling mudah, senang dan cepat untuk disediakan buat santapan suami tercinta. bukan takat suami je, si kecik tu pun suka sangat bila ibu buat sup. kebelakangan ni hujung minggu je kering idea nak masak apa, last lasti bihun sup jugak yang jadi pilihan.

biasa la kan orang perempuan, lagi lagi suri rumah yang suka masak macam aku ni (terutama yang bekerja la) asal hujung minggu je mesti akan berhajat nak masak makanan yang best best kan, nak jamu suami dan anak. tak kisah la yang renyeh ke senang ke asalkan suami dan anak makan akan digagahi jugak siap kan.

bagi kami pulak bihun sup simple ni la yang jadi hidangan hujung minggu dah berminggu minggu..hahahha. nasib baik suami belum cakap bosan lagi. kita tunggu dia komplen atau bunyi ayat bosan baru kita tukar menu lah ya...hihi. bukan apa, menu ni dah la senang nak disediakan lepas tu kuah sup tu boleh simpan sampai esok nya lagi. bihun pun sama boleh simpan stok kat dalam rumah tanpa risau akan rosak. maksud aku bihun kering la, yang dah direbus tu satu hari je tahan nya.

Resepi untuk sediakan bihun sup simple cara aku ni seperti berikut;

1 paket bihun kering
Ayam (sekor boleh, 1/2 ekor pun boleh)
Perencah sup segera (apa-apa brand pun boleh, yang serbuk atau cecair pun boleh)
Bawang merah 5 @ 6 biji
Bawang putih 2 @ 3ulas
Garam dan gula
Serbuk perasa (tak guna lagi bagus untuk kesihatan)

Panaskan minyak, tumis perencah sup dan masukkan bawang yang diblend. masukkan ayam dan masak hingga ayam separuh masak.
bila ayam dah separuh masak, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.

Untuk condiment;
1. Begedil
(resepi full begedil ni korang boleh google ya. tapi aku share jugak yang aku punya)
ubi kentan (3 biji) direbus
dilenyek dan campurkan dengan isi ayam , daun sup dan bawang merah dipotong halus
kalau lebik tambah tepung gandum sikit
bentukkan jadi bulat dan celup dalam telur
goreng

2. Sos kicap
4 sudu kicap pekat
4 sudu kicap cair
2 biji perahan limau nipis
cili secukupnya dan 2 ulas bawang putih ditumbuk
1 senduk kuah sup
kesemua bahan dicampurkan bersama. nak pedas lebihkan cili.

3. Bawang goreng.

Bawang goreng buat sendiri lagi sedap dari yang dah siap dipack tu. untuk dapatkan bawang goreng yang rangup, lepas mayang halus bawang merah tu campurkan 1 ke 2 sudu teoung gandum supaya menyelaputi bawang. kemudian goreng. memang sedap rangup dan manis.

4. Ikan bilis goreng







Kalau ikut step resepi yang aku share ni, semua nya simple je. dan kuah sup ni pun tak pekat atau terlalu berempah. resepi ni sup dia rasa macam kosong, maksud aku tak ada rasa pelbagai rempah ratus. kalau yang jenis suka plain sup resepi ni memang sesuai.

Kalau nak nampak lagi meriah sup korang tu, boleh la tambah bermacam condiment lagi. antaranya sayur sayur seperti timun, kobis, atau sawi. boleh jugak tambah suun goreng atau lada jeruk.

Kami sekeluarga makan bertambah tambah sebab tak muak. ya lah, sup memang la tak muak kan sebab tak ada santan atau lemak yang berlebihan. anak suka ibu pun gembira..haaa gituuu.




LOVE,
Mcdaa

No comments:

Post a Comment